Početna 5 Igračke 5 Otkrijte najbolje igračke za decu od godinu dana

Otkrijte najbolje igračke za decu od godinu dana

l

Broj komentara

Datum objave

19/10/2023

Autor

Mladen

Kada dete napuni prvu godinu života, njegov svet počinje da se širi. Ono postaje aktivnije, radoznalije, a njegova igra postaje sve bogatija i raznovrsnija. Dete počinje da pravi prve korake, izgovara prve reči, a njegova mala ruka je sve sigurnija i veštija. Igračke postaju njegov glavni alat za istraživanje sveta oko sebe.

Takođe, u ovoj fazi razvoja, igračke imaju ogroman uticaj na razvoj detetovih motoričkih, kognitivnih, emocionalnih i socijalnih veština. Zato je izuzetno važno znati koje su igračke najbolje za decu od godinu dana.

U ovom članku, saznaćete više o tome kako deca od godinu dana razvijaju veštine kroz igru, kako izabrati pravu igračku za dete ovog uzrasta, koje su najbolje vrste igračaka, a predstavićemo vam i 10 najboljih igračaka za decu od godinu dana koje su trenutno dostupne na tržištu. Takođe, pružićemo vam i nekoliko saveta kako da maksimalno iskoristite igračku za razvoj deteta.

Najbolje igračake za decu od godinu dana

Postoji veliki broj igračaka koje su pogodne za decu od godinu dana, ali neke se ističu zbog svoje kvalitete, sigurnosti i edukativne vrednosti. Ovo je lista 10 najboljih igračaka koje su trenutno dostupne na tržištu.

Opisaćemo svaku igračku detaljno, objasnićemo kako ona doprinosi razvoju deteta i na kraju svakog opisa, pružićemo vam informacije o tome gde možete da kupite svaku od ovih igračaka.

Napomena: Ova rang lista nije sortirana po kvalitetu, već je prikazana po abecednom redu. Svaka od ovih igračaka ima svoje jedinstvene prednosti i sve su odličan izbor za decu od godinu dana.

1. Aktivni centar za igru

Beba pored svog aktivnog centra za igru. Drži se za jednu od igračaka dok gleda u kameru.

Aktivni centar za igru je multifunkcionalna igračka dizajnirana za podršku celokupnom razvoju deteta. Obuhvata različite aktivnosti koje podstiču motoričke veštine, kao što su klizanje, uvrtanje, otvaranje i zatvaranje vrata, a tu su i razne teksture za istraživanje dodira. Neke od ovih igračaka uključuju i muzičke elemente, koji podstiču razvoj sluha.

Ova igračka je izuzetno korisna jer omogućava detetu da se igra na različite načine i pruža raznovrsne podsticaje. Dete može da se igra samostalno, istražujući različite elemente, ali može da se koristi i za interaktivnu igru sa roditeljima.

Aktivni centar za igru je izrađen od kvalitetnih i sigurnih materijala, bez oštrih ivica i sa stabilnom bazom. Takva vrsta igračaka je dostupna u većini većih prodavnica igračaka, kao i na internetu. Uvek odaberite proizvode renomiranih proizvođača, kako biste bili sigurni u njihovu kvalitetu i bezbednost.

2. Blokovi za slaganje

Šareni, drveni blokovi za slaganje na stolu.

Blokovi za slaganje su klasična igračka koja nikada ne izlazi iz mode. Oni su uvek među najboljim izborima za dete od godinu dana, jer podstiču razvoj različitih veština.

Pomoću ovih blokova dete može da gradi kule, da ih ruši, da sortira blokove po bojama ili obliku. Sve ove aktivnosti podstiču razvoj fine motorike, logičkog razmišljanja, prepoznavanja boja i oblika.

Često se izrađuju od drveta, što ih čini sigurnim za igru, a njihova jednostavnost pruža beskrajne mogućnosti za igru. To su igračke koje rastu sa detetom – kako dete raste, tako se i način na koji se igra sa blokovima menja i postaje složeniji.

Blokovi za slaganje su široko dostupni, a mogu se pronaći u različitim oblicima, bojama i dimenzijama. Prilikom izbora, bitno je voditi računa da blokovi budu dovoljno veliki da ne predstavljaju opasnost od gušenja.

3. Guralica

Beba sedi na podu, pored svoje guralice.

Guralica je odlična igračka za decu od godinu dana, naročito za one koji tek počinju da se upuštaju u avanture hodanja. Ona pruža detetu podršku dok hoda, čineći prve korake sigurnijim i samopouzdanje deteta jačim.

Osim što podržava razvoj grube motorike, guralica može podsticati i socijalnu interakciju kada se dete igra sa drugima, kao i razvoj imaginacije ako guralica ima oblik životinje, vozila ili nekog drugog zanimljivog oblika.

Mnoge guralice dolaze sa dodatnim funkcijama, kao što su muzički elementi, prostor za odlaganje igračaka ili čak male društvene igre na bočnim stranama, što ih čini još zanimljivijim za dete.

Guralice se mogu naći u prodavnicama igračaka, supermarketima i na internetu. Prilikom izbora, trebalo bi izabrati guralicu koja je stabilna, bez oštrih ivica i izrađena od visokokvalitetnih materijala.

4. Interaktivna knjiga

Interaktivna knjiga - Farma

Interaktivne knjige su fantastičan alat za rano usmeravanje deteta prema ljubavi prema knjigama i čitanju. Ove knjige su namenjene detetu od godinu dana i obično sadrže jednostavne ilustracije, teksture koje dete može da istražuje dodirom, a neke čak imaju i zvučne efekte.

Osim što pružaju zvučne, vizuelne i taktilne podsticaje, interaktivne knjige podstiču dete na interakciju. To mogu biti jednostavne radnje poput okretanja stranice, ali i složenije, poput pronalaženja određenog predmeta na slici ili otvaranja malih vrata iza kojih se krije iznenađenje.

Interaktivna knjiga je odličan način da provodite kvalitetno vreme sa svojim detetom, čitajući priče i zajedno istražujući stranice.

Ove knjige možete naći u knjižarama, prodavnicama igračaka i na internetu. Prilikom odabira, treba voditi računa o tome da sve interaktivne komponente budu sigurne za dete, bez malih delova koje dete može skinuti i staviti u usta.

5. Muzički instrumenti

Čovek i petoro male dece, sede na podu u vrtiću dok sviraju muzičke instrumente.

Muzički instrumenti za decu, poput bubnjeva, ksilofona ili zvečki, su odličan način za podsticanje ljubavi prema muzici i razvoja ritmičkih veština. Kroz igru sa ovakvim igračkama, dete može da proizvede različite zvukove, što može biti i zabavno i edukativno.

Na primer, bubanj može podstaći dete da se kreće u ritmu, što pomaže u razvijanju koordinacije. Ksilofon može detetu pomoći da razlikuje različite tonove, što je odlično za razvoj slušne percepcije. Zvečke su odlične za male ruke i podstiču razvoj fine motorike.

Muzički instrumenti za decu su izrađeni od kvalitetnih i sigurnih materijala, bez oštrih ivica i malih delova. Pri izboru ovih igračaka, vodite računa da zvuk koji proizvode ne bude preglasan, kako ne bi oštetio detetov sluh.

Ove igračke možete pronaći u prodavnicama igračaka, muzičkim prodavnicama i na internetu. Oni donose radost i zabavu, a uz to pružaju detetu priliku da se izrazi kroz muziku i ritam.

6. Plastični set za igru u pesku

Kadar odozgo - dva dečaka se igraju u pesku plastičnim igračkama.

Igra u pesku je jedna od omiljenih aktivnosti većine dece. Set za igru u pesku, koji obično uključuje kantice, lopatice i razne kalupe, pruža detetu priliku da se igra, istražuje i kreira.

Dete može da pravi kule od peska, da pravi razne oblike pomoću kalupa, da puni i prazni kanticu, što sve pomaže u razvijanju fine motorike. Takođe, ova igračka može da podstakne dete da se igra sa drugom decom, što je odlično za razvijanje socijalnih veština.

Plastični set za igru u pesku je izrađen od kvalitetne plastike, bez oštrih ivica. Bitno je da je dovoljno veliki da dete ne može progutati delove seta.

Ove igračke su široko dostupne u prodavnicama igračaka, supermarketima i na internetu. Važno je napomenuti da se, iako je ova igračka namenjena igri na otvorenom, svakako može koristiti i u kući sa kinetičkim peskom, što je sjajna opcija za loše vremenske uslove.

7. Lutka ili plišana igračka

Mala plišana žirafa na sivom tepihu. U pozadini se nazire veliki plišani kit.

Lutka ili plišana igračka je nešto što svako dete od godinu dana može da voli. One pružaju emocionalnu sigurnost detetu i mogu da posluže kao prvi prijatelji. Bilo da se radi o plišanom medvedu, lutki koja izgleda kao dete ili nekoj životinji, ovakve igračke mogu biti od velike važnosti za dete.

Dete može da se igra sa lutkom imitirajući svakodnevne radnje, kao što su hranjenje, presvlačenje ili uspavljivanje, što doprinosi razvoju socijalnih veština i empatije. Plišana igračka može da posluži kao prijatelj za maženje i utehu.

Prilikom izbora plišane igračke ili lutke, posebno treba obratiti pažnju na sigurnosne aspekte. Igračka treba da bude bez malih delova koji se mogu skinuti i progutati. Takođe, treba izabrati igračke koje su izrađene od netoksičnih i hipoalergijskih materijala.

Ove igračke su široko dostupne u prodavnicama igračaka i na internetu. Bez obzira na izbor, vašem detetu će sigurno doneti radost i utehu.

8. Voz sa vagonima

Zelena drvena lokomotiva na podu dečije sobe.

Voz sa vagonima je klasična igračka koja pruža mnoštvo mogućnosti za igru. Ovaj tip igračke obično uključuje lokomotivu i nekoliko vagona koje dete može da spaja i povlači.

Ova igračka podstiče detetovu maštu i kreativnost, jer može da se koristi za kreiranje različitih scenarija igre. Takođe, povezivanje vagona i vožnja voza uključuju fine motoričke veštine i koordinaciju očiju i ruku.

Vozovi su često izrađeni od plastike ili drveta, i treba da budu dovoljno veliki da ne predstavljaju opasnost od gušenja. Takođe, trebalo bi izabrati voz sa glatkim ivicama, bez oštrih delova.

Ovo je jedna od igračaka koju možete pronaći u gotovo svakoj prodavnici igračaka ili na internetu. Za mnogo dece, ova igračka je nešto što će im doneti mnogo sati zabave i igre.

9. Edukativna tabla

Fotografija drvene edukativne table za bebe.

Edukativna tabla je multifunkcionalna igračka koja uključuje različite aktivnosti dizajnirane da podstaknu detetov kognitivni razvoj. Ove table često imaju interaktivne elemente poput dugmića za pritisak, kliznih delova, zvona, ogledala i slika.

Ova igračka može podstaći dete da prepoznaje oblike, boje i zvukove. Takođe, aktivnosti kao što su uklapanje oblika, okretanje točkića ili premeštanje kliznih delova podstiču razvoj fine motorike.

Edukativne table su obično izrađene od plastike ili drveta i treba da budu stabilne, da se ne prevrću. Takođe, sve interaktivne komponente treba da budu sigurno pričvršćene za tablu, kako se ne bi odvojile i postale opasne.

Ove igračke su dostupne u prodavnicama igračaka i na internetu. Pružaju detetu mnoštvo različitih načina za igru i učenje, čineći ih odličnim izborom za decu od godinu dana.

10. Bicikl bez pedala

Krupni kadar drvenog bicikla bez pedala

Bicikl bez pedala je odlična igračka za decu od godinu dana, jer podstiče razvoj ravnoteže i grube motorike. Ovaj bicikl se pokreće guranjem nogama od tla, što detetu omogućava da kontroliše brzinu i smer kretanja.

Ova igračka pruža detetu priliku da se upozna sa konceptom vožnje bicikla, ali na siguran i kontrolisan način. Bicikl bez pedala je lakši za upravljanje od klasičnog trokicikla i doprinosi razvoju samopouzdanja deteta.

Prilikom izbora ovakve igračke, trebalo bi obratiti pažnju na visinu sedišta (dete bi trebalo da može da dohvati tlo obe noge), na kvalitet konstrukcije i na sigurnosna svojstva poput upravljača koji ograničava ugao zakretanja da se prednjim točkom ne prevrne.

Bicikli bez pedala mogu se naći u prodavnicama sportske opreme, prodavnicama igračaka i na internetu. Ova igračka ne samo da pruža fizičku aktivnost, već i priprema dete za vožnju pravog bicikla.

Kako deca od godinu dana razvijaju veštine kroz igru?

Grupda dece se igra igračkama za stolom u vrtiću.

Deca od godinu dana su mali istraživači koji kroz igru upoznaju svet. Igra je za njih sredstvo učenja, pa je samim tim važno da im pružimo prave igračke koje će podsticati njihov sveobuhvatni razvoj. Kroz igru se razvijaju različite veštine – motoričke, kognitivne, emocionalne i socijalne. Da bismo bolje razumeli koje igračke su najbolje za decu od godinu dana, hajde da razmotrimo kako one mogu da podstaknu svaki od ovih oblika razvoja.

Motorni razvoj

Prva godina života je period kada se dete po prvi put susreće sa fizičkim svetom. Dete počinje da hoda, gricka, vuče, gura i istražuje sve što mu dođe pod ruku. Prilikom igre, dete koristi igračke za razvijanje fine i grube motorike. Na primer, blokovi i slagalice pomažu u razvijanju fine motorike, dok guralice i kocke podržavaju razvoj grube motorike.

Kognitivni razvoj

Dok se igra, dete je konstantno mentalno aktivno. Prepoznaje boje, oblike, veličine i teksture. Počinje da shvata koncepte poput „ispod“, „iznad“, „unutra“, „spolja“. Igračke poput sortera oblika, slagalica, knjiga sa teksturama, igračaka koje prave zvukove pomažu detetu da bolje razume svet oko sebe.

Emocionalni razvoj

Igračke igraju veliku ulogu u razvijanju emocionalnih veština. Dete kroz igru izražava svoje emocije, osećanja i doživljaje. Lutke, plišane životinje, igračke za ugađanje omogućavaju detetu da ispolji svoje emocije, strahove, radosti, tugu i bes.

Razvoj socijalnih veština

U prvoj godini života, dete počinje da shvata da je deo socijalne zajednice. Igračke mogu da mu pomognu da bolje shvati socijalne odnose. Na primer, lutke i igračke za uloga igru (kao što su kuhinje, automobili, radnje) pomažu detetu da razume kako funkcioniše svet oko sebe.

Kako izabrati pravu igračku za dete od godinu dana?

Kadar prelepo sređene dečije sobe, pune različitim igračkama.

Izbor prave igračke za dete od godinu dana nije lak zadatak. Potrebno je uzeti u obzir nekoliko važnih faktora. Evo nekih smernica koje vam mogu pomoći u ovom procesu.

Sigurnost igračaka za decu ovog uzrasta

Bez obzira na sve ostale faktore, sigurnost je na prvom mestu. Deca ovog uzrasta vole da istražuju svet uz pomoć svih svojih čula, uključujući usta. Igračke treba da budu velike da ne postoji mogućnost da ih dete proguta. Takođe, igračke ne bi trebalo da imaju oštre ivice ili male delove koji se lako odvajaju i mogu da predstavljaju opasnost.

Uticaj na razvoj veština

Kada birate igračku, razmislite o tome koje će veštine ona podsticati. Da li će pomoći razvoju fine ili grube motorike? Da li će podsticati detetovu kreativnost ili pak razvijati logičko razmišljanje? Igračke koje podstiču više različitih veština su uvek dobar izbor.

Značaj boja i oblika igračke

Boje i oblici igračke mogu da utiču na detetovu pažnju i zainteresovanost. Dete će biti privučeno igrački koju voli. Boje mogu podstaći detetovu maštu, dok oblici mogu biti izazov za detetove motoričke sposobnosti.

Najbolje igračke za decu od godinu dana su one koje su sigurne, podstiču razvoj veština i privlače detetov interes. Važno je uzeti u obzir ove faktore kako bi se detetu pružila najbolja moguća igračka za njegovu trenutnu fazu razvoja.

Vrste igračaka za decu od godinu dana

Pišane i drvene igračke na podu sobe, pored drvene korpe.

Postoje različite vrste igračaka koje su optimalne za decu od godinu dana. Svaka od ovih vrsta igračaka ima svoje specifične prednosti i doprinosi različitim aspektima detetovog razvoja. Da bismo vam pomogli da lakše napravite izbor, predstavljamo vam nekoliko najboljih vrsta igračaka za ovaj uzrast.

Igračke za senzorni razvoj

Deca od godinu dana su u fazi intenzivnog istraživanja sveta oko sebe. Kroz igru, oni koriste sva svoja čula – dodir, vid, sluh, pa čak i ukus – kako bi shvatili kako stvari funkcionišu. Igračke koje podstiču senzorni razvoj su izuzetno korisne u ovoj fazi.

Taktilne knjige su odličan izbor. One nude različite teksture za dete da oseti prstima, što pomaže u razvijanju taktilne percepcije.

Igračke sa različitim teksturama, poput lopti sa izbočinama ili plišanih igračaka sa različitim tkaninama, mogu podstaknuti dete da koristi svoje čulo dodira kako bi istražilo različite teksture.

Zvučne igračke, poput onih koje prave zvukove kada se stisnu, mogu biti zanimljive za dete i pomoći mu da razvije svoje čulo sluha. Takođe, ovakve igračke često podstiču dete na interakciju, što može da pomogne u razvijanju motoričkih veština.

Važno je napomenuti da kada birate igračke za senzorni razvoj, treba da se uverite da su one sigurne. Deca ovog uzrasta često stavljaju stvari u usta, zato je važno da igračke budu dovoljno velike da ne predstavljaju opasnost od gušenja, i da nemaju male delove koji se lako odvajaju. Takođe, igračke ne bi trebalo da su suviše glasne, kako ne bi ugrozile detetov sluh.

Igračke za motorički razvoj

Uzrast od godinu dana je period brzog motoričkog razvoja. Dete uči da hoda, hvata predmete, prebaci igračku iz jedne ruke u drugu, i mnoge druge motoričke veštine. Igračke koje podstiču ovaj aspekt razvoja su ključne u ovoj fazi.

Blokovi i kocke su odlična igračka za razvijanje fine motorike. Dete može da slaže kocke jednu na drugu, da ih poređa ili sortira po boji ili veličini. Ove aktivnosti podstiču koordinaciju očiju i ruku i razvijaju fine motoričke veštine.

Guralice su izvrsne za podršku razvoju grube motorike. One pomažu detetu da ojača noge, poboljša ravnotežu i nauči osnove hodanja. Takođe, guranje guralice je odlična vežba za razvoj koordinacije i snage.

Igračke sa dugmićima, prekidačima ili pokretnim delovima, kao što su interaktivne knjige ili muzički instrumenti, podstiču dete da koristi svoje prstiće, što pomaže u razvijanju fine motorike.

Bitno je napomenuti da kod izbora ovakvih igračaka treba voditi računa o sigurnosti. Sve igračke treba da budu stabilne i izdržljive, bez oštrih ivica ili delova koji se lako skidaju.

Sve navedene igračke će podstaći dete da se kreće, istražuje, dodiruje, što su sve aktivnosti koje razvijaju motoričke veštine. Upravo zato su ove igračke neophodan deo detetovog svakodnevnog života u ovom uzrastu.

Edukativne igračke

U procesu učenja, deca najbolje napreduju kroz igru. Edukativne igračke su dizajnirane tako da detetu pruže zabavu, ali istovremeno i da podstaknu njegov kognitivni razvoj. Postoji veliki broj različitih edukativnih igračaka, a svaka od njih doprinosi razvoju određenih veština.

Igračke koje podstiču prepoznavanje boja, brojeva, oblika i životinja su odlične za ovaj uzrast. Na primer, slagalice sa oblicima mogu pomoći detetu da nauči kako da prepozna i sortira različite oblike. Takođe, možda su čak i jednostavne drvene kocke sa ispisanim brojevima i slovima pravi izbor za vaše dete.

Interaktivne knjige su još jedna fantastična edukativna igračka. One pružaju vizualne i taktilne podsticaje, a često i zvučne, što detetu pomaže da se upozna sa različitim konceptima, zvucima i teksturama.

Muzičke igračke, kao što su jednostavni instrumenti poput bubnjeva, ksilofona ili zvečki, mogu da podstaknu dete na ritmičko kretanje, što je korisno za razvoj motoričkih veština, ali i učenje o ritmu i melodiji.

Edukativne igračke treba da budu prilagođene uzrastu deteta i njegovom nivou razvoja. Osim toga, ono što je važno jeste da igračka bude bezbedna za korišćenje, bez malih i oštrih delova. Takođe, igračka treba da bude dovoljno izazovna da privuče detetovu pažnju, ali ne i previše komplikovana da ne bi izazvala frustraciju. Edukativne igračke su odličan način da se dete zabavi i uči istovremeno.

Muzičke igračke

Muzika ima važnu ulogu u razvoju deteta. Ona ne samo da podstiče radost i zabavu, već pomaže u razvijanju slušne percepcije, ritma i koordinacije. Muzičke igračke su odličan način da se deci pruži mogućnost da eksperimentišu sa različitim zvucima i da se upuste u svet muzike.

Jednostavni muzički instrumenti, poput bubnjeva, ksilofona, zvečki, ili čak muzičkih setova, omogućavaju detetu da proizvede zvukove, što može biti veoma zabavno i uzbudljivo. Takođe, ove igračke podstiču dete da se kreće u ritmu, što pomaže u razvijanju motoričkih veština i koordinacije.

Interaktivne muzičke igračke, kao što su pevače lutke, muzičke kutije ili igračke koje reprodukuju pesme na pritisak dugmeta, mogu biti posebno atraktivne za dete. One podstiču detetovu slušnu percepciju i poboljšavaju njegovu sposobnost prepoznavanja i pamćenja muzičkih melodija.

Važan aspekt muzičkih igračaka je njihova sigurnost. Igračke treba da budu izrađene od kvalitetnih i sigurnih materijala, bez malih delova koji se mogu skinuti ili progutati. Takođe, zvuk koji igračka proizvodi treba da bude prijatan za uši, ne previše glasan ili oštar, kako ne bi oštetio detetov sluh.

Kroz igru sa muzičkim igračkama, deca ne samo da se zabavljaju već i razvijaju svoje muzičke veštine, koordinaciju, kreativnost i socijalne veštine. Ovo čini muzičke igračke jednim od najkorisnijih alata za razvoj deteta u prvoj godini života.

Kako da maksimalno iskoristite igračku za razvoj deteta?

Malo dete, kovrdžave, plave kose se igra za dečijim stolom.

Igračke mogu biti odličan alat za podsticanje razvoja deteta, ali je važno znati kako ih koristiti na pravi način. Sama igračka neće doneti mnogo koristi ako dete ne zna kako da je koristi, ili ako se ne koristi na način koji je prilagođen detetovom uzrastu i razvojnom nivou. Sledi nekoliko saveta kako da maksimalno iskoristite igračku za razvoj deteta.

Vođenje deteta kroz igru

Vođenje deteta kroz igru podrazumeva aktivno učešće roditelja ili staratelja u detetovoj igri. To znači da ne pokazujete samo detetu kako da koristi igračku, već se i igrate sa detetom koristeći tu igračku. Na primer, ako dete ima set za slaganje, možete mu pokazati kako da slaže blokove jedan na drugi ili kako da ih sortira po bojama. Aktivna igra sa roditeljem može detetu pomoći da bolje razume kako da koristi igračku, ali i da se oseća sigurnije i srećnije.

Podsticanje samostalne igre

Podsticanje deteta na samostalnu igru podrazumeva da mu pružate priliku da se samo igra s odabranom igračkom. Ovo ne samo da pomaže detetu da razvije samostalnost i samopouzdanje, već ga uči i kako da se zabavi i zauzme svojim igračkama. Samostalna igra takođe podstiče razvoj detetove kreativnosti, jer dete ima slobodu da koristi igračku na način koji mu najviše prija, bez straha od greške ili neuspeha.

Rotacija igračaka

Rotacija igračaka je tehnika koja može pomoći da dete održi interesovanje za svoje igračke. Ova tehnika podrazumeva da detetu ne nudite sve igračke odjednom, već da izaberete nekoliko igračaka sa kojima će se dete igrati tokom određenog perioda, a zatim zamenite te igračke sa drugima iz detetovog arsenala igračaka. Na ovaj način, svaka igračka postaje „nova“ kada se ponovo unese u rotaciju, što može pomoći da dete održi interesovanje za igračke i da se više koristi njihovim edukativnim potencijalom.

Kroz pravilno korišćenje igračaka, dete ne samo da će se više zabavljati, već će i više naučiti. Igračka je samo alat, a način na koji se koristi određuje koliko će dete imati koristi od nje.

Zaključak: Kakve prednosti donosi pravilan izbor igračke za dete od godinu dana?

Beba sedi na podu sa igračkom u ruci i začuđeno gleda ka gore.

Pravilan izbor igračke za dete od godinu dana može imati brojne prednosti. Pre svega, kroz igru dete razvija različite veštine – motoričke, kognitivne, socijalne i emocionalne. Igračke koje su prilagođene ovom uzrastu mogu da podstaknu dete da istražuje, da se kreativno izražava i da se uči kroz igru.

Dobro odabrane igračke mogu pružiti detetu satima zabave, ali i da ga nauče važnim veštinama i konceptima. Pomoću igračaka, dete može da nauči o bojama, oblicima, uzrocima i posledicama, da razvija fine i krupne motoričke veštine, da upravlja svojim emocijama i da razvija socijalne veštine.

Konačno, igračke mogu podsticati maštu i kreativnost deteta, omogućavajući mu da stvori svoj svet i ispriča svoje priče. Bilo da se radi o lutki sa kojom dete može da se pretvara da je roditelj, blokovima koje može da koristi za gradnju fantastičnih građevina, ili muzičkim instrumentima pomoću kojih može da stvori svoju muziku, igračke mogu da detetu pruže beskrajne mogućnosti za igru i učenje.

Dobro odabrane igračke mogu biti mnogo više od pukog izvora zabave – one mogu biti važan alat u detetovom razvoju, pružajući mu podršku dok otkriva svet oko sebe. Zato je važno pažljivo odabrati igračke za svoje dete, razmišljajući o njegovim potrebama, interesovanjima i razvojnim mogućnostima.

Često postavljana pitanja

Koji su standardi sigurnosti za igračke za decu do godinu dana?

Igračke namenjene deci mlađoj od godinu dana moraju se pridržavati stroge sigurnosne standarde. Prvo, igračke ne smeju sadržati male delove koje dete može da proguta ili udahne, jer predstavljaju opasnost od gušenja. Drugo, materijali od kojih su napravljene igračke moraju biti netoksični, jer mališani često stavljaju igračke u usta. Treće, igračke ne smeju imati oštre ivice ili vrhove koji bi mogli da povrede dete. Na pakovanju igračaka proizvođači obično ističu da se proizvod pridržava određenih standarda sigurnosti, kao što je sigurnosni standard EN71 u Evropi.

Koliko igračaka je dovoljno za dete do godinu dana?

Nije bitno posedovati veliki broj igračaka, već je važno da one budu prilagođene uzrastu deteta i da podstiču različite aspekte detetovog razvoja. Na primer, dete bi trebalo da ima pristup igračkama koje podstiču fine motoričke veštine (poput slagalica ili blokova), grube motoričke veštine (poput lopti ili guralica), kreativnu igru (poput lutki ili setova za igru uloga), i senzornu igru (poput igračaka sa različitim teksturama ili zvučnim igračkama). Rotacija igračaka, gde se neke igračke povremeno zamene novima, može pomoći da se dete ne zasiti određenim igračkama i da svaka igračka bude maksimalno iskorišćena.

Kako očistiti i održavati igračke za dete do godinu dana?

Čišćenje igračaka je posebno važno za decu mlađu od godinu dana, jer oni često stavljaju igračke u usta. Igračke od plastike obično se mogu oprati toplom vodom i blagim sapunom, a zatim se ostave da se suše. Igračke od tkanine često mogu ići u mašinu za pranje veša, ali uvek proverite uputstva proizvođača. Drvene igračke se najbolje čiste vlažnom krpom, izbegavajući da drvo postane previše mokro. U svakom slučaju, važno je redovno proveravati igračke na znakove oštećenja ili habanja, kako biste se uverili da su i dalje sigurne za korišćenje.

Pridružite nam se danas!

Preuzmite i instalirajte našu aplikaciju, i budite prvi u redu za za kupone, popuste, ideje i najbolje cene poklona.

Još inspiracija

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *