Početna 5 Saveti, trikovi i informacije 5 Kako napisati savršeno pismo Deda Mrazu: Korak po korak uputsvo

Kako napisati savršeno pismo Deda Mrazu: Korak po korak uputsvo

l

Broj komentara

Datum objave

04/12/2023

Autor

Mladen

Pisanje pisma Dedа Mrazu predstavlja jednu od najdražih tradicija za decu tokom praznične sezone. Ova aktivnost ne samo da neguje kreativnost i izražavanje misli deteta, već je i predivan način da deca svoje želje i nadanja prenesu na papir, čime se stvara čaroban praznični duh.

Pismo Deda Mrazu može biti više od pukog spiska želja. Može biti prilika da dete razmisli o svom ponašanju tokom godine, o stvarima koje je naučilo, o prijateljima i porodici. Na neki način, to je mali osvrt na godinu koja je prošla.

U ovom članku ćemo pružiti sve potrebne informacije o tome kako napisati pismo Deda Mrazu. Ovaj vodič će pomoći roditeljima da svom detetu omoguće nezaboravno iskustvo koje donosi radost i smeh, ali i vredne lekcije. Saznaćete kako motivisati dete da napiše pismo, koji su koraci uključeni u ovaj proces, kako poslati pismo i još mnogo toga. Pa, hajde da počnemo!

Kroz šta će deca proći dok pišu pismo Dedu Mrazu

Devojčica, sa novogodišnjom kapom na glavi, piše pismo Deda Mrazu.

Pisanje pisma Dedа Mrazu je putovanje koje ima brojne koristi za dete. Pre svega, dete će naučiti da definiše svoje želje i da ih saopšti. Ovo nije uvek jednostavan proces, jer zahteva introspekciju i odlučnost. Ipak, ova veština je veoma važna za dalji razvoj deteta.

Deca će takođe poboljšati svoje pismene veštine kroz ovu aktivnost. Pisanje pisma Dedа Mrazu je jedan od prvih zadataka koji zahteva da deca prenesu svoje misli na papir na jasan i koherentan način. Ovaj proces uči decu važnosti struktuiranja misli i izražavanja sebe na papiru.

Možda će vas zanimati: Otkrijte magiju praznika: Najlepši novogodišnji pokloni za decu

Konačno, pisanje pisma Dedа Mrazu je kreativna aktivnost koja ohrabruje decu da koriste maštu. Od odabira papira i olovke, do izbora reči i ilustracija, svaki deo procesa je prilika za dete da pokaže svoju jedinstvenost i kreativnost. Dete može čak i izmisliti priču o tome kako Deda Mraz čita njihovo pismo, što doprinosi razvijanju maštovitosti i pričanja priča.

Kako motivisati dete da napiše pismo Deda Mrazu

Devojčica, sa novogodišnjom kapom na glavi, piše pismo Deda Mrazu dok leži na podu.

Motivacija je ključna pri pisanju pisma Dedа Mrazu. Dete treba da razume da je ova aktivnost zabavna i zanimljiva, a ne samo još jedan zadatak koji treba obaviti. Postoje različiti načini na koje možete motivisati svoje dete da napiše pismo.

Prvo, možete objasniti svom detetu koliko je Deda Mrazu važna njegova/njena želja. Ova ideja da je nečija želja važna, da će biti čitana i pažljivo razmotrena, može biti veoma nadahnjujuća.

Drugo, stvaranje posebne, udobne atmosfere može motivisati dete da piše. Možete napraviti topao kakao napitak, pustiti praznične pesme i ukrasiti prostor za pisanje prazničnim ukrasima. Na taj način, pisanje pisma postaje pravi praznični događaj.

Možda će vas zanimati: Unesite čaroliju u novogodišnje čestitke za decu

Treće, možete uključiti i druge članove porodice u proces. Pisanje pisma Deda Mrazu može biti porodična aktivnost gde svako može da izrazi svoje želje. Ovo može motivisati dete da se pridruži i da bude deo ove zabavne porodične aktivnosti.

Konačno, obećanje da će se poslati pismo Deda Mrazu može biti veoma uzbudljivo za dete. Ova ideja da će njegovo/njeno pismo putovati sve do Deda Mraza, može biti divan podsticaj za dete.

Koraci za pisanje pisma Deda Mrazu

Kadar primera pisma Deda Mrazu na starinskom, braon papiru.

Sada kada je tvoje dete motivisano da napiše pismo Deda Mrazu, vreme je da pređemo na konkretne korake ovog procesa. Pisanje ovog pisma može se svesti na nekoliko jednostavnih koraka koji će olakšati proces kako tebi, tako i tvom detetu. Pomoći ćemo ti da kroz ove korake napraviš ovo iskustvo još magičnijim.

Korak 1: Planirajte svoje pismo

Prvi korak u pisanju pisma Deda Mrazu je planiranje. To podrazumeva razgovor sa detetom o tome šta želi da uključi u pismo. Ohrabrite dete da razmišlja o svim stvarima koje je naučilo tokom godine, lepim trenucima koje je proživelo, kao i o stvarima koje bi želelo da dobije. Ova faza pomaže detetu da strukturira svoje misli i da napravi jasan plan za svoje pismo.

Korak 2: Izaberite papir za pisanje

Izbor materijala za pisanje takođe je važan deo procesa. Ohrabrite dete da bude kreativno i da odabere papir koji najbolje odražava njegovu ili njenu ličnost. Papir može biti dekorativni, običan beli papir, ili čak papir koji dete samo ukrasi. Takođe, obezbedite raznobojne flomastere, olovke, lepke, šljokice – sve što može dete da koristi kako bi pismo učinilo što lepšim i kreativnijim.

Korak 3: Napišite svoju adresu u gornji levi ugao

Pre nego što počnete da pišete pismo, važno je da dete napiše svoju adresu u gornji levi ugao stranice. Ovo je tradicionalni format pisanja pisama i važno je da dete nauči ovaj oblik komunikacije. Pored toga, ovo je dobar način da Deda Mraz zna gde da pošalje poklone!

Korak 4: Napišite ‘Dragi Deda Mraze’ na vrhu vašeg pisma

Sada je vreme da započnete pismo! Učite dete da počne pismo sa pristojnom frazom, kao što je ‘Dragi Deda Mraze’. Ovo pokazuje poštovanje prema Deda Mrazu i smatra se dobrim tonom prilikom pisanja pisama. Osim toga, ova fraza otvara vrata za ostatak pisma i čini ga ličnim i iskrenim.

Korak 5: Napišite uvodni pasus

Uvodni pasus je prilika za dete da se predstavi Deda Mrazu i da podeli neke bitne informacije o sebi. Na primer, dete može napisati koliko ima godina, gde živi, ko su mu najbliži prijatelji, šta voli da radi. Ovo personalizuje pismo i stvara bliskiji odnos između deteta i Deda Mraza.

Korak 6: Podelite lični događaj ili iskustvo

Nakon uvodnog pasusa, dete može podeliti neki lični događaj ili iskustvo sa Deda Mrazom. To može biti nešto lepo što se dogodilo detetu tokom godine, nešto novo što je naučilo, ili čak neka lepa stvar koju je dete učinilo za druge. Ovo je važan korak koji pomaže detetu da razmisli o svom ponašanju i postignućima tokom godine.

Korak 7: Napišite šta želite od Deda Mraza

Sada dolazi deo kada dete može iskazati svoje želje. Ovo je prilika da dete napiše što jasnije šta bi volelo da dobije od Deda Mraza. Važno je objasniti detetu da treba biti realno u svojim željama i da ne treba očekivati sve što je navelo u pismu, ali da je pisanje o željama važno jer je to način da razumemo šta nam je stvarno važno.

Korak 8: Napišite završni pasus

Kraj pisma je prilika da dete zahvali Deda Mrazu na svemu što je uradio tokom godina. Dete može izraziti svoju zahvalnost i poštovanje prema Deda Mrazu. Takođe, može poželeti Deda Mrazu srećne praznike. Ovo je lep način da se pismo završi na pozitivan način.

Korak 9: Potpišite se

Kada je dete završilo sa pisanjem pisma, neka se potpiše na dnu. Ovo je važan korak jer pokazuje da je dete autor pisma. Potpis može biti jednostavan, sa imenom deteta, ili može biti malo kreativniji, sa dodatkom nekih crteža ili ukrasa.

Korak 10: Dodajte završne detalje i dekoracije

Kada je pismo napisano, vreme je za dekoraciju. Dete može dodati stikere, šljokice, crteže ili bilo šta drugo što će učiniti pismo posebnim. Ovo je sjajna prilika za dete da pokaže svoju kreativnost i da uživa u procesu. Osim toga, Deda Mraz sigurno voli kada vidi ovako dekorisana pisma!

Korak 11: Napišite Deda Mrazovu adresu na koverti

Kada je pismo gotovo, vreme je da ga spakujete. Uzmi kovertu i napiši Deda Mrazovu adresu na njoj. Prema mnogim pričama, adresa Deda Mraza je „Zvezdana staza 1, Severni Pol, Oblak 1225“, ali neke zemlje imaju i specifične adrese na koje se mogu poslati pisma za Deda Mraza. Ne zaboravite da na kovertu takođe napišete i svoju adresu, za slučaj da Deda Mraz želi da odgovori na pismo.

Korak 12: Pošaljite pismo Deda Mrazu

Konačno, vreme je da pošaljete pismo! Ovo može biti uzbudljiv trenutak za dete. Možete ga povesti do najbližeg poštanskog sandučeta ili pošte i pustiti ga da samo ubaci pismo. Ovo je još jedan poseban trenutak koji dete može pamtiti i koji značajno doprinosi magiji pisama Deda Mrazu.

Primeri pisma Deda Mrazu

Pismo Deda Mrazu, na crvenoj koverti. Vide se šake koje završavaju pisanje pisma na sivom stolu.

Kada pišete pismo Dedа Mrazu, može biti korisno da imate nekoliko primeraka na umu. Ovi primeri mogu poslužiti kao inspiracija i vodič za vaše dete. Evo nekoliko ideja za različite uzraste i interese.

Primer pisma za mlađu decu

„Dragi Deda Mraze,

Ja sam Ana. Imam 4 godine i živim u Beogradu. Ove godine sam naučila da brojim do 10 i jako sam ponosna na to! Volim da se igram sa svojim medom i cenim ga jako. Za ovu Novu godinu, volela bih da dobijem novu lutku princezu, jer jako volim princeze. Hvala ti što čitaš moje pismo. Srećan Božić!

Voli te, Ana“

Primer pisma za stariju decu

„Dragi Deda Mraze,

Moje ime je Marko i imam 9 godina. Ove godine sam počeo da idem na fudbal i veoma mi se sviđa. Takođe, postao sam veliki brat, što je bilo jako uzbudljivo. U školi mi ide super, a najviše volim časove prirode i društva. Ove godine bih voleo da dobijem novu loptu za fudbal i knjigu o dinosaurima. Hvala ti što si tu za nas svake godine. Želim ti srećan Božić i Novu godinu.

Sve najbolje, Marko“

Ovi primeri su samo to – primeri. Svako pismo Deda Mrazu je jedinstveno, baš kao što je jedinstveno i svako dete. Ohrabrite svoje dete da se izrazi na svoj način i da napiše pismo koje je zaista njegovo.

Kako poslati pismo Deda Mrazu

Devojčica koja leži pod novogodišnjom jelkom, pakuje kovertu adresiranu na Deda Mraza.

Posle pisanja pisma, sledi slanje pisma Deda Mrazu. Postoje različiti načini na koje možete poslati pismo, a mi ćemo navesti dva najpopularnija metoda – slanje poštom i slanje elektronskim putem.

Slanje poštom

Tradicionalan način slanja pisma Deda Mrazu je putem pošte. Ovaj metod je posebno uzbudljiv za decu jer postoji čar u samom činu ubacivanja pisma u poštansko sanduče. U nekim gradovima postoji i poseban poštanski sandučić samo za pisma Deda Mrazu, što može biti poseban doživljaj za dete.

Elektronsko slanje pisma

U današnje vreme, sve je više popularno slanje pisma Deda Mrazu putem interneta. Postoje brojne web stranice koje omogućavaju deci da sastave svoje pismo, dodaju dekoracije i pošalju ga Deda Mrazu jednim klikom. Ovaj metod je brz, jednostavan, i ne zahteva odlazak na poštu.

Oba metoda imaju svoje prednosti. Tradicionalno slanje pisma može pružiti autentično iskustvo, dok elektronsko slanje pisma omogućava brzo i jednostavno slanje. Na vama je da odlučite koji metod je najbolji za vaše dete. Bez obzira na metod, važno je da dete shvati da je njegovo pismo poslato i da će Deda Mraz sigurno pročitati njegovo pismo.

Saveti za pisanje pisma Deda Mrazu

Preslatka devojčica,l plave kose, sa vunenom kapom na glavi i pismom Deda Mrazu u ruci, pozira za kameru. Krupni kadar.

Pisanje pisma Deda Mrazu može biti pravi praznični užitak. Ali, kako bi ova aktivnost bila još uspešnija, evo nekoliko saveta koje treba imati na umu.

  1. Podstaknite dete da bude iskreno: Pismo Deda Mrazu je prilika da dete iskaže svoje misli, osećanja i želje. Ohrabrite dete da bude iskreno i da napiše ono što zaista želi, a ne ono što misli da bi trebalo da napiše.
  2. Uključite zahvalnost: Osim što dete izražava svoje želje, ovo je i dobra prilika da se dete nauči zahvalnosti. Podstaknite dete da se zahvali Deda Mrazu za poklone koje je primilo prošle godine.
  3. Budite kreativni: Pismo Deda Mrazu ne mora biti samo tekst. Dete može dodati crteže, nalepnice, šljokice ili bilo šta drugo što će učiniti pismo posebnim.
  4. Pročitajte pismo pre slanja: Pre nego što dete pošalje pismo, pročitajte ga zajedno. To može biti poseban trenutak za vas i vaše dete, ali je i prilika da proverite da li je sve jasno napisano.
  5. Zapamtite, proces je važniji od rezultata: Cilj pisanja pisma Deda Mrazu nije samo da dete dobije željene poklone. Važan je sam proces pisanja, razmišljanja o željama i očekivanjima, kao i radosti koju donosi praznična atmosfera. Uživajte u ovom procesu sa svojim detetom!

Sledite ove savete i učinite pisanje pisma Deda Mrazu još lepšim iskustvom za vaše dete.

Zaključak

Pismo Deda Mrazu na drvenom stolu. U kadru je i novogodišnja kapa.

Pisanje pisma Deda Mrazu je divna praznična tradicija koja donosi radost i učenje za decu. Kroz ovaj proces, deca ne samo da ispoljavaju svoje želje, već i vežbaju pisanje, uče o zahvalnosti i deljenju, i uživaju u prazničnoj atmosferi.

Ovaj vodič je pokrio sve što treba da znate o tome kako napisati pismo Deda Mrazu. Od planiranja pisma, preko pisanja do slanja, svaki korak je važan i pruža priliku za učenje i zabavu. Takođe smo dali nekoliko saveta i primera koji mogu biti od pomoći.

Pomozite svom detetu da napiše pismo Deda Mrazu ove godine i stvorite posebne praznične uspomene. Sigurni smo da će Deda Mraz biti oduševljen!

Česta pitanja:

Kada je pravo vreme za pisanje pisma Deda Mrazu?

Idealno vreme za pisanje pisma Deda Mrazu je tokom decembra, a najbolje bi bilo da to bude dve do tri nedelje pre Nove godine. Ovo dovoljno vremena da Deda Mraz primi i pročita pismo pre nego što počne sa podelom poklona. Međutim, ne treba da se ograničite samo na ovaj period. Deca mogu početi da razmišljaju i prave nacrte za svoje pismo već u kasnu jesen. Takođe, pisanje pisma može biti divan način da se dete uključi u prazničnu atmosferu, bez obzira na tačan datum.

Koja je Deda Mrazova adresa?

Tradicionalno, Deda Mraz živi na Severnom polu, ali kako bi stvari bile malo zanimljivije i maštovitije, možete reći detetu da je adresa Deda Mraza „Deda Mraz, Zvezdana staza 1, Severni Pol, Oblak 1225“. Ovo može dodatno podstaći detetovu maštu i uzbuđenje.

Kako započeti pismo Deda Mrazu?

Pismo Deda Mrazu se obično započinje sa „Dragi Deda Mraze“. Ovo je ljubazan i pristojan način da se započne pismo. Ohrabrite dete da nastavi ovim tonom kroz celo pismo, da iskaže svoje misli i osećanja na otvoren i iskren način.

Kako napisati poruku Deda Mrazu?

Poruka Deda Mrazu bi trebalo da bude lična i iskrena. Deca bi mogla da uključe detalje o svom životu, o stvarima koje su naučila tokom godine, kao i o svojim željama. U svakom slučaju, važno je naglasiti da su najlepša pisma ona koja dolaze iz srca.

Kako poslati pismo Deda Mrazu?

Pismo Deda Mrazu može se poslati na nekoliko načina. Jedan tradicionalan način je slanje pisma preko pošte. Dete može samo da ubaci pismo u poštansko sanduče, što može biti veoma uzbudljivo. Drugi način je slanje pisma preko interneta. Postoje različiti sajtovi koji omogućavaju deci da naprave virtuelno pismo i pošalju ga direktno Deda Mrazu.

Da li Deda Mraz odgovara na pisma?

Legenda kaže da Deda Mraz provodi puno vremena čitajući svako pismo koje mu pristigne. Iako možda ne može lično da odgovori na svako pismo, svako dete može da bude sigurno da je njegovo pismo pažljivo pročitano. Deda Mraz ceni svako pismo i raduje se što može da učini praznike posebnim za svako dete.

Pridružite nam se danas!

Preuzmite i instalirajte našu aplikaciju, i budite prvi u redu za za kupone, popuste, ideje i najbolje cene poklona.

Još inspiracija

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *