Početna 5 Saveti, trikovi i informacije 5 Kako okititi jelku koja oduzima dah?

Kako okititi jelku koja oduzima dah?

l

Broj komentara

Datum objave

01/12/2023

Autor

Mladen

Kićenje jelke je jedan od najlepših delova priprema za praznike. Pomaže nam da se u potpunosti uđe u duh sezone i donosi radost u naše domove. Iako se može činiti kao jednostavan zadatak, pitanje „kako okititi jelku“ veoma je uobičajeno.

Važno je da se jelka okiti na način koji odražava našu ličnost i ukus. Da li preferirate tradicionalni stil ili vam se više sviđaju moderni koncepti? Sve je to deo magije praznika.

U ovom članku, pružićemo vam detaljne savete i trikove o tome kako da svoju jelku učinite centrom pažnje. Bilo da ste po prvi put zaduženi za ovaj posao ili ste iskusni u ovome, sigurni smo da ćete naći korisne informacije.

Odabir pravog drveta

Lepa dekorisana novogodišnja jelka, u uglu moderne dnevne sobe.

Naravno, prvi korak u ukrašavanju jelke je pronalaženje one prave. Ova odluka može značajno uticati na celokupni izgled vašeg prazničnog dekora. Bilo da birate između prirodne ili veštačke jelke, bele ili zelene, svaka opcija donosi svoje jedinstvene mogućnosti i izazove.

Kako odabrati pravu jelku

Pri odabiru prave jelke, nekoliko faktora dolazi u obzir. Ukoliko preferirate prirodne jelke, potražite one koje imaju sveže, zelene iglice koje se ne osipaju. Njihova čvrstina ukazuje na njihovu svežinu. Takođe, prtljažnik jelke treba da bude dovoljno čvrst da može da podrži sve ukrase koje planirate da stavite. Važno je uzeti u obzir i veličinu prostora gde će jelka biti postavljena, kao i visinu plafona.

Kako održavati jelku svežom

Ako ste odlučili da nabavite živu (prirodnu) jelku, bitno je znati kako je održavati svežom kako bi izdržala čitavu sezonu. Prva stvar koju trebate učiniti čim donesete jelku kući jeste da odsecite oko 5 centimetara sa donjeg dela stabla. Ovo omogućava bolju apsorpciju vode koja je neophodna za održavanje svežine jelke. Takođe, treba je držati dalje od grejnih tela da biste sprečili prerano sušenje.

Bela jelka ili zelena jelka?

Na kraju, odluka između bele ili zelene jelke zavisi isključivo od vašeg ukusa i stila dekoracije. Bela jelka može da pruži moderniji i sofisticiraniji izgled, iako može biti izazov pronaći pravu kombinaciju boja i ukrasa koji će istaći njenu lepotu. S druge strane, zelena jelka donosi tradicionalnu atmosferu i pruža više opcija kada je u pitanju izbor ukrasa. Bez obzira na to koju opciju odaberete, ključ je u tome da se oslonite na svoju kreativnost i da uživate u procesu.

Planiranje ukrasa za jelku

Nakon što ste odabrali svoju savršenu jelku, sledeći korak je planiranje kako ćete je ukrasiti. Ovaj deo procesa može biti jednako uzbudljiv kao i sam čin ukrašavanja. Izbor ukrasa, boja i rasvete će odrediti celokupan izgled vaše jelke i doprineti prazničnoj atmosferi u vašem domu. U ovom odeljku predstavićemo nekoliko koraka koji će vam pomoći u planiranju i dovesti do bolje organizovanog i privlačnijeg rezultata.

Kako odabrati ukrase za jelku

Odabir ukrasa za jelku je ključni deo procesa ukrašavanja. Ukrasi donose boje, teksture i sjaj u vašu jelku, čineći je atraktivnom i vizuelno interesantnom. Postoji veliki izbor ukrasa na tržištu, ali ne morate se ograničiti samo na to. Ukrasi mogu biti bilo šta, od tradicionalnih kugli i zvezda do ručno izrađenih ukrasa koje ste sami napravili ili nasledili.

Boje koje se koriste za ukrašavanje jelke

Postoji mnogo boja koje se mogu koristiti za ukrašavanje jelke, a najpopularniji izbor su crvena, zelena, zlatna, srebrna i bela. Ipak, ne morate se ograničiti samo na njih. Ako ste avanturistički raspoloženi, možete se odlučiti i za nekonvencionalne boje poput plave, ljubičaste ili tirkizne.

Kombinacija boja za jelku

Kombinacija boja za jelku igra bitnu ulogu u postizanju harmoničnog izgleda. Možete se odlučiti za monohromatski izgled, gde koristite različite nijanse iste boje. Ili možete izabrati komplementarne boje, koje se nalaze jedna nasuprot druge na bočnom krugu, da biste postigli kontrast. Kombinacija toplih i hladnih boja takođe može dati zanimljiv efekat.

Kako odabrati rasvetu za jelku

Rasveta je još jedan ključni element dekorisanja jelke. Svetla mogu dramatično promeniti izgled vaše jelke, stvarajući toplu i prijateljsku atmosferu. Postoji mnogo opcija kada je u pitanju rasveta za jelku. Možete koristiti svetleće girlande, LED svetla, svetla u obliku zvezda ili sveće.

Kada birate svetla, uzimajte u obzir veličinu jelke i količinu ukrasa koju planirate da koristite. Manje jelke obično ne zahtevaju previše svetla, dok veće mogu zahtevati više nizova svetla za pravilno osvetljenje. Takođe, razmislite o boji svetla. Topla bijela svetla daju klasičan izgled, dok hladna bela svetla pružaju moderniji izgled.

Kako odabrati vrh jelke

Vrh jelke je glavni fokus i treba ga pažljivo odabrati. Najčešće se koriste zvezde ili anđeli, ali možete koristiti bilo šta što odražava vaš lični stil. Vrh jelke treba da bude proporcionalan veličini jelke. Takođe, ne zaboravite da proverite da li vrh jelke ima odgovarajući priključak za svetla, ako planirate da ga osvetlite.

Kako kombinovati različite ukrase

Kada kombinujete različite ukrase, postoje određena pravila koja mogu poboljšati izgled vaše jelke.

  • Prvo, koristite različite veličine ukrasa. Veći ukrasi treba da idu bliže dnu jelke, dok manji idu na vrh.
  • Drugo, razmislite o bojama koje koristite. Pokušajte da uskladite boje ukrasa sa bojama koje ste odabrali za jelku.
  • Na kraju, ne zaboravite da eksperimentišete. Ukrašavanje jelke je kreativan proces, zato se slobodno igrajte sa različitim ukrasima i stilovima.

Kako okititi jelku

Sad kada ste odabrali jelku i ukrase, došlo je vreme za najvažniji i najkreativniji deo – ukrašavanje jelke. Ovaj proces može biti jednako uzbudljiv za decu i odrasle, a zajedničko ukrašavanje može postati dragocena praznična tradicija. U ovom delu proći ćemo kroz nekoliko koraka i saveta kako bi se osiguralo da vaše iskustvo ukrašavanja bude što jednostavnije i zadovoljavajuće. Bez obzira da li imate veliku ili malu jelku, belu ili zelenu, ovde ćete pronaći savete kako da vašu jelku pretvorite u pravi praznični spektakl.

Koraci za ukrašavanje jelke

Prvi korak u ukrašavanju jelke je postavljanje svetala. Počnite od vrha jelke i obmotavajte svetla oko nje prema dole. Uverite se da su svetla ravnomerno raspoređena.

Drugi korak je postavljanje girlandi ili traka. Kao i sa svetlima, počnite od vrha i radite prema dole. Za veće jelke moguće je da će vam trebati više girlandi.

Treći korak je dodavanje ukrasa. Počnite sa većim ukrasima, rasporedite ih ravnomerno oko jelke. Zatim, dodajte manje ukrase. Važno je da ukrasi budu postavljeni i unutar grana jelke, ne samo na vrhovima, kako bi jelka izgledala punije.

Poslednji korak je postavljanje vrha jelke. Izaberite ukras koji se najviše ističe i postavite ga na vrh jelke. Ovo je idealno mesto za specijalni ukras kao što je zvezda, anđel, mašna ili nešto drugo.

Kako okititi belu jelku

Prilikom ukrašavanja bele jelke, važno je izabrati ukrase i svetla koja će istaći njenu jedinstvenu boju. Topli metalni tonovi poput zlata i bronzanog mogu dodati dubinu i toplinu, dok bi boje poput plave, ružičaste ili crvene mogle doneti kontrast. Bela jelka takođe pruža savršen okvir za prikaz svetlucavih ukrasa.

Kako okititi malu jelku

Mala jelka može biti jednako impresivna kao i velika. Ključ je u proporciji. Birajte manje ukrase koji neće preopteretiti jelku. Možete se odlučiti za jednobojnu šemu boja ili koristiti samo svetla i nekoliko ukrasa za minimalistički izgled.

Kreativne ideje za ukrašavanje jelke

Kada je reč o ukrašavanju jelke, nebo je granica. Možete se odlučiti za određenu temu ili boju. Ukrasi ne moraju biti tradicionalni – možete koristiti origami, ručno izrađene ukrase, pa čak i porodične fotografije.

Upotreba spreja za jelku

Sprej za jelku može doneti dodatni sjaj u vašu jelku. Oni dolaze u različitim bojama i mogu da dodaju prazničnu iskricu na vašu jelku. Međutim, budite oprezni prilikom njegove upotrebe – uvek pratite uputstva na pakovanju i koristite ga umereno da ne bi preplavili ostale ukrase na jelki.

Zaključak

Krupni kadar svetiljke na novogodišnjoj jelki.

Kićenje jelke je divna praznična tradicija koja donosi radost i toplinu u naš dom. Bez obzira koje boje, ukrase ili svetla odaberete, najvažnije je da se zabavite i uživate u procesu. Jer, na kraju dana, jelka je samo pozadina za prazničnu radost i ljubav koju delite sa voljenima.

U ovom članku smo razmotrili pitanje „kako okititi jelku“. Dali smo vam savete o odabiru prave jelke, ukrasa i svetala. Pokazali smo vam kako okititi belu jelku i malu jelku, kao i kako koristiti sprej za jelku. Nadamo se da su vam ovi saveti korisni i da će vam pomoći da vašu jelku pretvorite u praznično čudo.

U ovom prazničnom periodu, ne zaboravite da vreme provedeno sa voljenima daleko nadmašuje svako okićeno drvo. Srećni praznici!

Često postavljana pitanja

Kako okititi novogodišnju jelku?

Ukrašavanje novogodišnje jelke je jednostavan proces. Počnite postavljanjem svetla, počevši od vrha i obmotavanjem prema dole. Zatim dodajte girlande ili trake, takođe počevši od vrha. Nakon toga, dodajte ukrase, počevši sa većim ukrasima i postupno dodajte manje. Za kraj, postavite vrh jelke.

Kako okititi belu jelku?

Bela jelka može biti izazov za ukrašavanje, ali sa pravim ukrasima i bojama može izgledati elegantno i impresivno. Za belu jelku, topli metalni tonovi, kontrastne boje ili svetlucavi ukrasi mogu joj dodati dubinu i interes.

Koje su najbolje kombinacje boja za jelku?

Kombinacija boja za jelku može se značajno razlikovati u zavisnosti od ličnog ukusa. Tradicionalne boje su crvena, zelena, zlata i srebrna. Međutim, možete se odlučiti za bilo koje boje koje volite. Monohromatska šema jedne boje može izgledati sofisticirano, dok kombinacija komplementarnih ili kontrastnih boja može pružiti živopisniji izgled.

Kako koristiti sprej za jelku?

Sprej za jelku se koristi za dodavanje dodatnog sjaja na jelku. Oni dolaze u različitim bojama i mogu dodati prazničnu iskricu vašoj jelki. Prilikom upotrebe, uvek pratite uputstva na pakovanju i koristite ga umereno da ne bi preplavili ostale ukrase na jelki.

Kako okititi malu jelku?

Ukrašavanje male jelke je slično ukrašavanju veće jelke, ali treba imati na umu proporciju. Birajte manje ukrase koji neće preopteretiti jelku. Takođe možete koristiti jednobojnu šemu boja ili koristiti samo svetla i nekoliko ukrasa za minimalistički izgled.

Pridružite nam se danas!

Preuzmite i instalirajte našu aplikaciju, i budite prvi u redu za za kupone, popuste, ideje i najbolje cene poklona.

Još inspiracija

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *