Početna 5 Igračke 5 Preslatke igračke za bebe koje deca obožavaju – Vodič za igračke po mesecima

Preslatke igračke za bebe koje deca obožavaju – Vodič za igračke po mesecima

l

Broj komentara

Datum objave

12/10/2023

Autor

Mladen

Igračke za bebe nisu samo sredstvo za zabavu. Ako se pravilno odaberu, mogu biti izuzetno korisne u podsticanju razvoja deteta. Treba biti obazriv, jer svaka igračka igra važnu ulogu u ranom razvoju. Na primer, kada dete igra sa zvečkom, ne samo da se zabavlja već i vežba svoje motoričke veštine. Ako razmotrimo muzičke igračke, one mogu da pomognu detetu da razvije interesovanje za muziku već od ranog uzrasta.

Razvojne koristi igračaka u prvim godinama su brojne. One mogu biti upotrebljene za podsticanje kognitivnih veština, kao što su mišljenje, učenje, rešavanje problema i više. Na primer, slagalice su odlične igračke koje mogu pomoći u razvoju logičkog razmišljanja. Knjige za decu, pak, dovode do poboljšanja verbalnih veština i razvoja ljubavi prema čitanju.

Ali to nije sve. Igračke takođe igraju ulogu u socijalnom razvoju. Na primer, igračke koje podstiču interakciju sa drugima mogu pomoći detetu da razvije socijalne veštine. Tu spadaju različite društvene igre, lutke i slično. Takođe, neke igračke mogu pomoći detetu da se bolje upozna sa svetom oko sebe. To mogu biti igračke koje oslikavaju životinje, ljude, prirodu i sl.

Sve ove igračke pružaju sjajne prilike za učenje, ali je važno napomenuti da sve mora biti uravnoteženo. Igra je i dalje igra, i ima svrhu da pruži zabavu. Zato je važno da se dete ne sili da se igra sa određenom igračkom samo zbog njene edukativne vrednosti. Najbolje igračke su one koje uspevaju da spoje zabavu i učenje.

Kako izabrati odgovarajuću igračku za bebu?

Prelatka beba se igra svojim igračkama na podu svog doma.

Bezbednost je elemenat koji mora biti na vrhu liste prioriteta prilikom odabira igračaka za bebu. Sve igračke bi trebalo da su proizvedene od sigurnih, nemetalnih materijala koji nisu toksični. Treba se potruditi da igračka ne sadrži male delove koje dete može nehotice progutati ili udisati. Takođe, proveri da li igračka ima oštre ivice koje bi mogle ozbiljno povrediti dete. Pored toga, proizvodi sa dugmićima ili baterijama su potencijalno opasni, jer ih beba može lako skinuti i staviti u usta.

Vrlo je važno da igračke budu odabrane u skladu sa uzrastom deteta. Etiketa sa oznakom starosti ne samo da ukazuje na razvojne ciljeve, već i na bezbednost. Ova preporuka služi kao vodič za roditelje o tome da li su igračke odgovarajuće za bebin nivo motoričkih veština i razumevanja. Stoga, prilikom izbora igračke, uvek proveri audiovizuelnu oznaku preporučenog uzrasta proizvođača.

U odnosu na razvoj motoričkih veština, postoji niz igračaka koje mogu pomoći u tome. Pokretne igračke, kao što su automobili na guranje, muzičke kutije ili telefon sa povlačenjem stimuliraju grubu motoriku i koordinaciju oko-ruka. S druge strane, igračke koje zahtevaju veću koncentraciju i preciznost, poput slagalica, kocki ili crtanja, fantastične su za razvijanje fine motorike deteta.

Takođe, možeš odabrati igračke koje potiču djetetov kognitivni razvoj. Ove igračke pomažu deci da se igraju, uče i eksperimentišu. Na primer, igračke koje proizvode različite zvuke ili svetle mogu poboljšati percepciju djeteta. Igračke koje podstiču dete da slaže oblike, broji ili prepoznaje boje mogu biti sjajne za njegov kognitivni razvoj. Naročito su korisne igračke na kojima su ispisane slova i brojevi, kao što su kockice za slova, brojevi ili oblici.

Pa ipak, najvažniji savet kod izbora igračke jeste da ona mora biti zanimljiva detetu. Bez obzira na sve razvojne prednosti, igračka koja detetu ne privlači pažnju neće poslužiti svrsi. Uvek biraj igračke koje će omogućiti detetu da uživa i zabavi se dok istovremeno uči i razvija se.

Igračke za bebe po mesecima

Slatki dečak od par meseci se igra kockicama na podu u svom stanu.

Izbor igračaka za bebe treba prilagoditi njihovom uzrastu i razvojnom stadijumu. Kako beba raste, njeni zahtevi i interesi menjaju se, što znači da se i vrsta igračaka kojima bi trebalo da se igra takođe menja. Uz pravilno odabrane igračke, možete postići da se beba zabavlja, uči i razvija.

Igračke za novorođenčad

U ovoj fazi, beba možda još uvek ne može aktivno da koristi ruke, ali može da vidi i čuje. Stoga je važno izabrati igračke koje stimulišu čula koja su već razvijena.

Značaj zvečki za novorođenčad je veliki. One pružaju vizualnu i auditivnu stimulaciju. Dok dete posmatra koliko se zvečka kreće, razvija se njen koordinacija oka. Zvuk koji zvečka proizvodi takođe pomaže u razvoju slušanja.

Igračke koje stimulišu vid posebno su bitne za novorođenčad. Bebi trebaju igračke sa velikim šarama, kontrastnim bojama i zanimljivim teksturama koje će privući njenu pažnju. Ove igračke mogu da pomognu bebi da započne proces prepoznavanja boja i oblika.

Igračke za bebe od dva meseca

Kako dete nastavlja da raste, tako se menjaju i njegove potrebe za igračkama. Sa dva meseca, dete počinje da pokazuje više interesovanja za svet oko sebe i njegove ruke postaju aktivnije.

Mekane igračke postaju izuzetno važne u ovom uzrastu. One pružaju bebi priliku da istražuje različite teksture i oblike, a istovremeno su i sigurne za njeno prerano istraživanje sveta. Ove igračke pomažu u razvoju percepitivnih veština i detetove sposobnosti da obrađuje informacije.

Igračke sa svetlucavim bojama mogu biti odličan izbor za bebe od dva meseca. U ovom uzrastu, oči bebe počinju da razlikuju različite boje i oštrinu slike, pa su zato igračke sa svetlim bojama dobre za razvoj vidne percepcije. Ove igračke pomažu u razvoju bebinog vida i stimulaciju interesa za okolinu.

Igračke za bebe od tri meseca

Sa tri meseca, bebe su sve budnije i aktivnije, posebno kada je u pitanju njihova radoznalost. Njihove veštine se brzo razvijaju, stoga bi igračke trebalo prilagoditi tom razvoju.

Igračke koje pomažu u razvoju motorike postaju izuzetno značajne u ovom trenutku. Deca postaju sposobna za hvatanje i držanje predmeta, pa su igračke koje mogu da se stisnu, vrte ili trese idealne. Igračke poput mekih kocki, zvečaka i prstenova za zgrtanje mogu biti od velike pomoći za razvoj detetove sposobnosti hvatanja i držanja.

Muzičke igračke mogu biti odličan izbor za bebe od tri meseca. Beba može da reaguje na različite zvukove, tonove i melodije, što može pomoći bebi da razvija svoje slušne veštine. Takođe, ove igračke često mogu pomoći u umirivanju bebe.

Igračke za bebe od četiri meseca

Krupni kadar drvenih kocki na podu sobe. U pozadini se vidi veliki plišani meda.

Kako beba raste, tako se povećava njena sposobnost razumevanja sveta oko sebe. U ovom dobu, bebe postaju svesne dodira, zvuka, pokreta i boja, a igračke igraju ključnu ulogu u ovom razvoju.

Igračke koje stimulišu čulo dodira mogle bi biti idealne za bebe od četiri meseca. Njihova izuzetna osetljivost na različite teksture čini igračke koje se mogu maziti i gnjaviti odličnim za ovaj uzrast. Mekani medvedi, plišane životinje ili različite tkanine mogu pružiti detetu neophodnu taktilnu stimulaciju.

Interaktivne igračke počinju da privlače pažnju u ovoj fazi. Bebe sada mogu da reaguju na igračke koje pružaju povratne informacije, poput muzičkih igračaka koje počinju da sviraju kada se pritisne dugme, ili igračaka koje svetle kada se protrese. Ove igračke mogu biti odlične za rano učenje uzročno-posledične veze.

Igračke za bebe od pet meseci

Sa pet meseci, motoričke veštine beba se brzo razvijaju – počinju da se okreću, pravac hvatanja im je sve precizniji i pokreću se više nego ikada pre. Igračke koje stimuliraju ove nove veštine mogu biti veoma korisne u ovom uzrastu.

Igračke za kupanje mogu pružiti bebi od pet meseci fantastično iskustvo. Kupanje može biti odlična prilika za igru i učenje. Plišane igračke, brodovi na navijanje, patke za kupanje – sve su to odlične opcije koje bebi mogu praviti društvo za vreme kupanja.

Uz to, posmatrajući kako se različiti materijali ponašaju u vodi, beba će naučiti neke osnovne fizičke zakone, poput plutanja i potapanja. Igračke sa različitim teksturama mogu takođe biti od pomoći. Dodirivanje raznih površina omogućava bebi da istražuje svet oko sebe, što pomaže u razvoju njenog čula dodira.

Igračke za bebe od šest meseci

Sa šest meseci, bebe postaju sve aktivnije. Njihova interakcija sa okolinom postaje sve intenzivnija, a igračke mogu igraju veliku ulogu u stimulaciji tog napretka.

Edukativne igračke su dobra opcija za ovaj period bebinog života. Igračke koje ohrabruju rano učenje poput slova, brojeva, boja i oblika mogu se uključiti u svakodnevnu rutinu. Naime, postoje igračke koje sviraju pesme ili izgovaraju reči, što pruža zabavno i interaktivno iskustvo učenja.

Pored edukativnih igračaka, igračke koje podržavaju sedenje takođe su korisne u ovom uzrastu. S obzirom na to da mnoge bebe počinju da sede same u ovom periodu, igračke poput podržavača sa zanimljivim aktivnostima mogu pomoći u jačanju mišića potrebnih za sedenje, a ujedno pružiti bebi zabavu i stimulaciju.

Igračke za bebe od sedam meseci

Kada beba napuni sedam meseci, postaje sve mobilnija i nezavisnija. Ovo je uzrast kada bebe obično počinju da puzaju, što otvara sasvim novo polje za igru i istraživanje.

Igračke koje podstiču puzanje mogu biti veoma korisne za ovaj uzrast. Pomoću njih, bebe mogu biti motivisane da se kreću, što će im pomoći da uspostave kontrolu nad svojim mišićima i poboljšaju koordinaciju. Puzalice koje svetle ili prave zvukove kada se pomeraju mogu biti veliki podstičaj.

*Puzalice su igračke koje su dizajnirane da podstiču bebu na puzanje i kretanje. One obično dolaze u obliku životinje, automobila ili nekog drugog zanimljivog oblika koji energičnim pokretima i zvučnim efektima motiviše bebu na aktivnost. Neke puzalice takođe svetle ili sviraju muziku kada se pomeraju, dodatno privlačeći pažnju bebe. Ova vrsta igračke može da pomogne u razvoju motoričkih veština, kao što su koordinacija i snaga.

Važno je toplo preporučiti i igračke koje podstiču razvoj finih motoričkih veština. Igračke koje zahtevaju manipulaciju, kao što su kocke za slaganje, mogu pomoći u razvoju veština koje su neophodne za kasnije faze života, na primer kod crtanja ili pisanja.

Igračke za bebe od osam meseci

Mama se igra sa svojom bebom na podu spavaće sobe.

Bebe od osam meseci pokazuju sve više interesovanja za istraživanje okoline, a njihove sposobnosti komunikacije se drastično poboljšavaju. U ovom uzrastu, igračke su izuzetno važne za dalji razvoj detetovih veština.

Igračke koje podstiču buđenje kreativnosti su odličan izbor za bebe od osam meseci. Igračke koje beba može da slaže, sortira ili pravi toranj od njih podstiču razmišljanje izvan uobičajenih okvira.

Pored toga, igračke koje podstiču govor postaju sve značajnije. Knjige za decu, lutke koje pričaju priče ili muzičke igračke koje oponašaju različite zvukove ili reči, mogu pomoći bebi da razume koncept jezika i potakne je na oponašanje zvukova i reči, što je prvi korak ka govoru.

Igračke za bebe od devet meseci

Sa devet meseci, bebe obično počinju da stoje i čine prve korake. Prava igračka može podržati ovu važnu fazu razvoja.

Igračke za prve korake mogu biti od velike pomoći pri razvoju ravnoteže i koordinacije bebe. Hodalice i „guralice“ pružaju podršku i sigurnost gradeci samopouzdanje bebe dok istražuje svoje okruženje.

Takođe, igračke koje pomažu bebi da razume koncept uzroka i posledice mogu biti korisne za bebe ovog uzrasta. Na primer, igračke koje reaguju na dodir ili pritisak, kao što su muzičke kutije koje startuju kada se povuče konopac, mogu pomoći bebi da shvati kako njene radnje mogu uzrokovati određene efekte.

Igračke za bebe od deset meseci

Desetomesečne bebe obično vole da istražuju, manipulišu stvarima i pronalaze način za rešavanje problema. Igračke koje odgovaraju ovom aktivanom i radoznalom periodu mogu pružiti ne samo zabavu, već i obogatiti bebin razvoj.

Igračke koje podstiču razvoj logičkog razmišljanja mogu biti odličan izbor za bebe ovog uzrasta. Igračke sa slagalicama, kockama koje se slažu, ili igračke sa oblicima koji se uklapaju na odgovarajuća mesta mogu pomoći bebi da razvije prostorno razumijevanje i probleme rešavanja.

Didaktičke igračke takođe počinju da postaju značajne za dete tog uzrasta. One obuhvataju širok spektar aktivnosti koje se mogu uključiti u dobro organiziranu igru, što može biti odlično za održavanje bebine pažnje tokom dužeg vremenskog perioda.

Igračke za bebe od jedanaest meseci

Kako bebe stare jedanaest meseci postaju sve interaktivnije, igračke koje potiču interakciju mogu biti ključne za njihov dalji razvoj.

Igračke koje podstiču interakciju, poput interaktivnih lutaka ili kola koja se voze, mogu biti odličan način za bebu da se uključi u igru, pokretanje i interakciju. Ovaj tip interaktivne igračke pruža mogućnost za kombinovanje igre i učenja kroz pokret.

Takođe, igračke koje podstiču maštu mogu biti izvanredne za bebe ovog uzrasta. Pravljenje priča sa igračkama može pomoći bebi da razvije svoju kreativnost, maštu i veštine rešavanja problema. Setovi sa figuricama, lutkama ili životinjama mogu biti dobra opcija koja će pokrenuti detetovu maštu.

Igračke za bebe od godinu dana

Kada beba napuni godinu dana, postaje sve aktivnija i sklonija eksprementisanju. Igračke koje podržavaju ova nova interesovanja mogu pomoći u daljem razvoju bebe.

Didaktičke igračke su odličan izbor za ovaj uzrast. One pružaju interaktivno iskustvo koje stimulira različita područja detetovog uma. Kroz igru, dete se upoznaje sa osnovnim matematičkim-koncepcijama poput veličine, oblika i brojanja, pomaže im da razvije ruke-oči koordinaciju, i podstiče nezavisnu igru.

Kada je reč o fizičkom razvoju, igračke koje potiču kretanje i fizičku aktivnost igraju ključnu ulogu. Guralice, tuneli za penjanje, tramboline i loptice mogu biti zabavan i efikasan način da beba provodi energiju i istovremeno poboljšava svoju snagu, ravnotežu i koordinaciju.

Najpopularniji brendovi igračaka za bebe

Gomila plišanih igračaka na podu sobe. Jedna deo igračaka se nalazi u drvenoj, pletenoj korpi.

Kada se radi o odabiru igračaka, brend može biti veoma indikativan u pogledu kvaliteta i pouzdanosti. Postoje brojni renomirani proizvođači igračaka koji su poznati po svojoj posvećenosti izradi igračaka koje su sigurne, edukativne i zabavne.

  • Fisher Price je globalno priznati brend koji je već decenijama lider u proizvodnji dečjih igračaka. Ovaj proizvođač igračaka je poznat po svojim visokokvalitetnim, kreativnim i inspirativnim igračkama. Od interaktivnih plišanih igračaka do edukativnih setova, Fisher Price je brend koji garantuje kvalitet i izdržljivost.
  • Vtech je još jedan poznati brend koji se specijalizovao za elektronske edukativne igračke. Ove igračke su dizajnirane da motivišu decu da uče dok se igraju. Sa Vtech proizvodima, dete nije samo zabavljeno, već i obrazovano.
  • Chicco je brend svetske klase koji nudi širok spektar dečijih igračaka, sa jakim fokusom na bezbednost i razvoj deteta. Sve njihove igračke prolaze rigorozne testove kvaliteta kako bi se osiguralo da su u potpunosti sigurne za upotrebu.
  • Lamaze je brend koji je specijalizovan za proizvodnju igračaka koje potiču razvoj različitih veština putem igre. Njihove igračke su dizajnirane da podstiču razvoj detetovih čula i motoričkih veština, istovremeno obezbeđujući sate zabave.
  • Srbija se može pohvaliti brendom kao što je Pertini. Ovaj brend već decenijama uživa veliko poverenje kupaca, nudeći širok asortiman igračaka prilagođenih različitim uzrastima. Pertini ističe sigurnost i kvalitet kao ključne prioritete, dok njihov asortiman uključuje slagalice, edukativne igračke, plišane igračke i mnoge druge, često u saradnji sa svetski poznatim brendovima.
  • Drugi vredan pomena jeste Dexy Co, lokalni distributer igračaka koji u svom asortimanu sadrži mnoštvo brendova, uključujući neke od najpoznatijih svetskih imena u industriji igračaka. Osim što nude igračke poznatih brendova, Dexy Co ima i vlastitu liniju igračaka koja obuhvata različite kategorije – od edukativnih do igračaka za spoljašnju igru – i jako je popularna među roditeljima u Srbiji.

Izbor kvalitetne igračke ne mora biti izazovan zadatak, ali zahteva pažljivo razmatranje. Treba gledati na igračke koje su bezbedne za upotrebu, izdržljive, lako održive i, najvažnije, u skladu sa interesovanjima vašeg deteta. Takođe je važno da igračka bude prilagođena uzrastu i razvojnom stadijumu vaše bebe, kako bi pomogla u učenju i razvijanju novih veština.

Zaključak

Beba spava ne beloj posteljini sa plišanim medom u zagrljaju.

Igračke su neophodan deo detinjstva svakog deteta. One ne samo da pružaju zabavu i razonodu, već igraju ključnu ulogu u razvoju deteta. Pravilno odabrane igračke mogu podstaći razvoj motoričkih, kognitivnih, lingvističkih i socijalnih veština kod beba.

Bezbednost igračaka mora biti na prvom mestu prilikom odabira. Uvek se treba opredeliti za igračke koje su proizvedene od sigurnih i netoksičnih materijala, bez sitnih delova koji bi mogli izazvati opasnost od gušenja.

U ovom članku smo prošli kroz različite tipove igračaka koje su najpogodnije za određene uzraste tokom prve godine bebinog života. Bilo da su u pitanju igračke koje podstiču razvoj motorike, senzorni razvoj, govorne veštine ili veštine logičkog razmišljanja – sve one mogu pomoći vašoj bebi da napreduje i razvija se dok se zabavlja.

Na kraju krajeva, najvažnije je da se prilikom odabira igračaka vodimo interesovanjima našeg deteta, jer samo će ono pokazati pravu radoznalost i želju za učenje kroz igru. A to je, u suštini, ono što i jeste cilj – usrećiti svoje dete i podržati ga u njegovom kontinuiranom rastu i razvoju.

Često postavljana pitanja

Kada bebi treba kupiti prvu igračku?

Prvu igračku bebi možete kupiti već odmah po rođenju. Novorođenčad najbolje reaguje na igračke sa kontrastnim bojama i jasnim oblicima, pa se obično preporučuju mekane igračke, zvečke ili mobilni za krevetac sa oblicima u kontrastnim bojama.

Kako očistiti bebine igračke?

Čistoća bebinog okruženja, uključujući i igračke, je vrlo važna za zdravlje deteta. Plastične igračke mogu se očistiti toplom sapunskom vodom ili prirodnim sredstvom za čišćenje igračaka. Plišane igračke obično mogu ići u mašinu za pranje veša, ali uvek proverite oznaku za održavanje.

Kako znati da je igračka bezbedna za bebu?

Proverite da li igračka nosi oznaku standarda kvaliteta, poput CE oznake koja se koristi u Evropi. Igračka ne sme imati oštre ivice ili male delove koji se lako mogu skinuti i predstavljaju opasnost od gušenja. Takođe, proverite preporuku za uzrast – proizvođači na ambalaži navode za koji uzrast je igračka pogodna.

Pridružite nam se danas!

Preuzmite i instalirajte našu aplikaciju, i budite prvi u redu za za kupone, popuste, ideje i najbolje cene poklona.

Još inspiracija

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *